ßßß Cookit - przepis na DEKORACYJNE "RYBIE ŁUSKI"

DEKORACYJNE "RYBIE ŁUSKI"

nazwa

Wykonanie

Składniki:
250 ml śmietany 30%
300 g czekolady białej
200 g serka mascarpone
ponadto
rękaw cukierniczy z okrągłą tylką o wąskim przepływie
szpatułka (np. drewniana dostępna w aptekach)
szeroki, gładki nóż
Zaczynamy od przygotowania musu czekoladowego, który musi się porządnie schłodzić.
Śmietanę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu około 5 minut- ma być ciepła, ale nie gorąca. Czekoladę łamiemy i umieszczamy w dużej misce. Wlewamy do niej śmietanę i mieszamy całość, dopóki składniki się nie połączą i nie otrzymamy jednolitego musu (będzie płynny, ale dość gęsty). Wkładamy miskę do lodówki na 12 godzin (najlepiej na całą noc).
Po upływie wyznaczonego czasu z lodówki wyjmujemy mus czekoladowy. Przekładamy go do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę (ostrożnie, żeby nie zrobić masła). Gotową masę ponownie umieszczamy w lodówce ( na 2 godziny).
Serek mascarpone rozcieramy na gładką, puszystą masę. Stopniowo wkręcamy w nią mus czekoladowy.
Gotową masą pokrywamy wierzch tortu (bardzo dokładnie i starannie) i wyrównujemy go za pomocą płaskiego noża. Ścianki również pokrywamy, ale nie musimy tego robić dokładnie. Rozprowadzona masa umożliwi tylko trwalsze umocowanie "łusek".
Pozostały mus przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o wąskim przepływie. Ustawiając rękaw prostopadle do ściany tortu wyciskamy niewielką ilość masy. Zaczynamy od góry tortu i schodzimy w dół, tworząc pionowy rządek. Następnie za pomocą szpatułki rozcieramy kulki kremu poziomo. W miejscu roztarcia formujemy kolejne groszki. Ponownie je rozcieramy. Czynność powtarzamy, aż wrócimy do miejsca początku. Wtedy wyciskamy kulkę i rozmazujemy ją tak, żeby miejsce łączenia było jak najmniej widoczne. Gotowy tort schładzamy w lodówce.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/dekoracyjne-rybie-uski.html